Donderdag hadden we een inspiratiesessie over Brede Welvaart. Niet om politieke oordelen te vellen. Wel om een beter beeld te krijgen van wat dit begrip inhoudt en mogelijk geïnspireerd te raken door mogelijkheden om als gemeenteraad te sturen op voor ons gewenste ontwikkelingen in de maatschappij.

Bij deze brede PMA mochten meerdere fractieleden aanwezig zijn, dus schoven Henk, Kirsten en Dieuwke aan. Na de presentatie zijn we uiteen gegaan in 3 groepen waarin we na dachten over welk thema van Brede Welvaart nu goed bij Apeldoorn past en op welk thema we in Apeldoorn nog stappen hebben te nemen. We hebben ons als GroenLinks fractie verdeeld over de drie groepen zodat we een breed beeld zouden krijgen over de ideeën van anderen en bij anderen onze eigen ideeën konden neerleggen.

Waarom is de keus van Brede Welvaart voor ons zo interessant? Omdat op deze manier breder naar welvaart gekeken wordt, niet alleen de euro’s, maar ook de leefomgeving, woonplezier, natuur & milieu zijn belangrijke onderdelen van een welvarend en gelukkig leven. Het Centraal Planbureau heeft een model ontwikkelt om bepaalde ontwikkelingen in een gemeente te kunnen monitoren door eigen gekozen indicatoren toe te voegen. We kunnen dus in dit proces vanuit onze GroenLinks agenda aandacht gaan vragen voor nieuw te ontwikkelen indicatoren voor onze 'kwaliteit van leven'.

In alle drie de groepen bespraken we eerst de kansen en bedreigingen en daarna welke informatie we nodig hebben om beleid te kunnen maken. In het nagesprek bleek dat elke groep een eigen interpretatie en/of gesprek had over de vraag. Maar elke groep had duidelijk “de nabijheid van groen en natuur” als kans voor Apeldoorn. Maar wat we missen of waar discussie over was:

  • veiligheid; waar helaas ook de aanwezigheid van een AZC werd benoemd. Ook als uit de cijfers helemaal niet blijkt dat de veiligheid is afgenomen, vinden mensen dit toch een onveilig gevoel geven.
  • zorgen over vergrijzing en dus de druk op de gezondheidszorg werd in gebracht door Kirsten in haar groep. Maar dat werd niet door veel anderen herkend. Wat wij dan weer zorgelijk vinden.
  • indicatoren zoals schoon en voldoende drinkwater, schone lucht, waardering van vrijwilligerswerk, verscheidenheid aan sportvoorzieningen, inclusie en diversiteit, worden ook gemist.

Tijdens de voorbespreking in de fractie hadden we al een discussie over het thema materiële welvaart. De uitleg van materiële welvaart staat als volgt beschreven: “Het inkomen van mensen en wat ze ervan kunnen kopen, staat centraal in dit thema. Het gaat mode goederen en diensten die ons leven verrijken en ons gelukkig maken”.

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat we onder goederen verstaan, maar het kopen van goederen maakt ons niet gelukkig was toch wel de overtuiging in de fractie.
In de tweede sessie over welke informatie nodig is om beleid te maken hebben we dit alle 3 aangekaart als belangrijke wijziging in de indicator. Sommige anderen sloten hierbij aan gelukkig.
Ook is een indicator eenzaamheid, maar wordt dit breed gemeten? Of gaan we ervan uit dat dit alleen onder senioren speelt? Eenzaamheid is een belangrijke indicator, het heeft grote invloed op het gevoel van welvaart en welzijn. Maar niet alleen bij senioren, we moeten niet de andere doelgroepen vergeten bij dit punt. Overigens is het bij meerdere indicatoren verstandig ook onderscheidt te maken in leeftijdscategorieën.

Mooie GroenLinks onderwerpen hebben we ingebracht, toch? Wij krijgen er inspiratie van! Op naar een mooi vervolg.