Hoorzittingen over bezuinigingen
Voorafgaand aan de vergadering waren er hoorzittingen over bezuinigingen op maatschappelijke organisaties en jeugdzorg. De spanning was hier al goed te voelen.
Onze boodschap was duidelijk: investeer in preventie. We willen dat er geld gaat naar het voorkomen van problemen, in plaats van alleen naar dure zorg. Het is lastig om dit in geld uit te drukken, maar we vinden dat het college hierover moet praten met de betrokken organisaties.
Vragen over plannen van Defensie
We begonnen de vergadering met vragen over een nieuwe wet van Defensie. Deze wet geeft Defensie veel macht om in noodsituaties af te wijken van regels. Daardoor kan de natuur schade oplopen. Defensie zou bijvoorbeeld bouwplannen kunnen tegenhouden of natuurregels kunnen negeren.
Wij vroegen het college wat zij hiervan vinden en wat zij gaan doen. Het college gaf aan dat ze een officiële reactie (zienswijze) op deze wet gaan indienen. Ze vragen Defensie om de natuur op de Veluwe te beschermen en om zoveel mogelijk rekening te houden met inwoners. Ook willen ze dat Defensie terughoudend beleid voert, zodat woningbouw mogelijk blijft.
Wat is de RPE?
Op de agenda stond ook de RPE: het Regionaal Programma Energievoorziening. Dit was eerder bekend als de RES (Regionale Energie Strategie).
In Nederland werken 30 regio’s samen aan duurzame energie. De RPE kijkt niet alleen naar zonnepanelen en windmolens, maar ook naar:
- hoeveel energie mensen en bedrijven nodig hebben,
- waar die energie vandaan komt,
- hoe energie wordt vervoerd,
- hoe we energie kunnen opslaan,
- en hoe we energie slim kunnen gebruiken.
Er werden verschillende voorstellen (moties en amendementen) ingediend om het RPE groener, duurzamer en meer circulair te maken. Wij hebben deze voorstellen van harte gesteund – en drie daarvan zijn aangenomen. Alleen het voorstel van BVA, die vindt dat de energietransitie te snel gaat, kreeg geen meerderheid.
Koersdocument Zuidrand
Er werd ook gesproken over het koersdocument voor de Zuidrand. Dit gaat over hoe we daar de ruimte willen gebruiken, met onder andere:
- 3.000 tot 5.000 woningen,
- 70 hectare bedrijventerrein,
- 105 hectare natuurontwikkeling,
- ruimte voor water,
- en een onderzoek naar een goede energiemix.
Bij het lezen van het document viel ons en de PvdA iets op: er was zomaar een extra zoekgebied voor bedrijven ingetekend, waar de raad nog niet over gesproken had. Dit zoekgebied lag zelfs in natuurcompensatiegebied voor de provincie.
Martine van de PvdA schreef hierover een amendement om dit zoekgebied te schrappen. Wij dienden dit uiteraard mede in, en het amendement is aangenomen.
Ook was er een voorstel van de SGP over bedrijventerrein De Kar. Daar stond ineens 170 hectare ingetekend, terwijl in de plannen 70 hectare stond. Dat was dus te veel. We steunden het voorstel om dat terug te brengen naar de afgesproken 70 hectare. Ook dit is aangenomen. Daarna konden we instemmen met het koersdocument.
Na een gesprek met Natuurmonumenten bleek dat de geplande natuur (105 hectare) niet meegroeit met het aantal woningen. Dus als je het aantal woningen laat stijgen, moet je natuur ook laten meegroeien. We hebben dit in de PMA’s gevraagd en het college neemt dit punt mee. Wij zullen hier uiteraard scherp op zijn bij de detailvervolgplannen.
Actieplan Armoede 2025–2026
We bespraken ook het Actieplan Armoede 2025–2026. Dit plan wil armoede verminderen en ervoor zorgen dat iedereen in Apeldoorn mee kan doen in de samenleving. Het bouwt voort op de plannen van 2023 en 2024.
Er lag een voorstel om te sturen op aantallen. In het plan stond: we willen in twee jaar minimaal 500 mensen uit de armoede helpen, en 500 huishoudens van hun problematische schulden afhelpen.
Wij vinden het goed om doelen te stellen. Maar wat als het er 400 zijn? Is het plan dan mislukt? Moet de wethouder dan aftreden? Om die reden stemden wij tegen dit voorstel.
De stemmen staakten: 18 voor, 18 tegen. Daardoor is het hele actieplan, inclusief andere moties, doorgeschoven naar de volgende vergadering.
En toen was het 23:25 uur…
We hadden nog 12 punten op de agenda staan, maar het was al kwart over elf. De voorzitter besloot dat deze punten worden besproken op donderdag 3 juli.