In de gemeenteraad waren we actief met Danny Huijzer, Rachel Gasper-Rothengatter en Paul Baart. De gemeenteraadsleden worden ondersteund door de fractievertegenwoordigers Dieuwke de Boer en Henk Veneman. Samen met de steunfractieleden Ellen Soorsma, Eva Siebelink, Dorise van Riel en Ewald te Koppele vormen zij het politieke hart van onze afdeling.
Wat hebben we gerealiseerd in de afgelopen jaren
Bij een duurzame gemeente hoort ook duurzaam financieel beleid. In de afgelopen 10 jaar heeft Detlev als wethouder Financiën hard gewerkt om Apeldoorn weer financieel gezond te maken.
Het was niet makkelijk: De Corona-pandemie brak uit, tekorten voor jeugdzorg en WMO liepen op. Desondanks is Detlev geslaagd in zijn opdracht: Financieel herstel In 2022. En dat is gelukt door met de andere partijen samen te werken.
De sinds 2012 ontstane achterstanden in het onderhoud van wegen en gebouwen is in de afgelopen raadsperiode ook ingelopen.
Ook kan je nog steeds bij de gemeente Apeldoorn terecht voor een uitkering en hulp. De kosten hiervan zijn gelukkig beperkt bij jou als inwoner terechtgekomen. Daarnaast ligt de stijging van gemeentelijke woonlasten net iets hoger dan het inflatieniveau.
Groene opgaven
In de gemeente Apeldoorn hebben we de afvalberg tot de helft teruggebracht. We zijn hiermee op de goede weg om ons streven van 30 kg restafval in 2025 te halen.
Energie bespaarden de inwoners van Apeldoorn en de bedrijven en gemeente door:
- Meer en betere isolatie.
- Het gebruik van vervuilende brandstoffen terug te dringen.
- En groene energie verder te ontwikkelen.
Samen met de andere gemeenten in de Cleantech Regio en de inwoners van Apeldoorn is dit gelukt.
Nergens meer rond slingerend afval in de gemeente. Dat is een grote uitdaging en opdracht. Onze raadsleden waren daar niet alleen alert op in de gemeenteraad, maar deden ook zelf actief mee aan de Zero Waste acties.
In bijvoorbeeld Kerschoten en Loenen is een plan gemaakt hoe deze wijken/gebieden het beste verwarmd kunnen worden. Waarbij zij minder of geen aardgas gaan gebruiken. Dit gaat in alle wijken gebeuren.
Natuurlijk is ook de gemeente zelf niet achtergebleven: Gebouwen van de gemeente, maar ook bijvoorbeeld kerken zijn geïsoleerd en hebben zonnepanelen. Het hergebruik van materialen is een belangrijk onderdeel geworden van de aanbestedingen in onze gemeente.
Bij de renovatie van de openbare ruimte in de wijk “De Parken” hebben wij op dit gebied aansprekende vorderingen gemaakt. Bij wijkvernieuwing word je ook als inwoner betrokken.
Steeds meer krijgen voetgangers en fietsers voorrang in Apeldoorn. Ook elektrische deelscooters, deelfietsen bij bushaltes en een uitgebreid net van elektrische laadpalen hoort hierbij.
Daarnaast blijven we ons inzetten om een directe treinverbinding tussen Apeldoorn en Arnhem voor elkaar te krijgen.
Iedereen doet mee
In het collegeakkoord spraken we af dat alle inwoners meetellen en niemand vergeten wordt. Als je hulp nodig hebt dan moet je dat kunnen krijgen. Dat is een flinke opgave. Samen055 is gerealiseerd, huisartsen hebben praktijkondersteuners en er is een gerichte buurtaanpak.