Vanaf 2026 krijgt de gemeente Apeldoorn, net als alle andere gemeenten, minder geld van de landelijke overheid. Dit wordt het ravijnjaar genoemd en betekent dat veel gemeenten moeten bezuinigen. Gemeenten mogen wettelijk gezien namelijk geen begrotingstekort hebben. Dus als er minder geld binnenkomt moet er ook minder geld worden uitgegeven. 

In Apeldoorn zijn deze bezuinigingen vorig jaar al begonnen. Deze eerste ronde bezuinigingen werd Nieuw voor Oud genoemd. Het idee daarbij was om opnieuw te kijken naar wat we als gemeente doen. En wat we minder kunnen doen om in de begroting ruimte te maken voor de ambities die we hebben. Deze ambities gaan onder andere over het bouwen van nieuwe woningen en verduurzaming.

Op dit moment lopen de besprekingen voor de tweede ronde bezuinigingen voor de aankomende begroting. Om de begroting dicht te rekenen zou er 19,8 miljoen bezuinigd of extra opgehaald moeten worden. Daarnaast is er ook een toenemend tekort op het budget voor jeugdzorg, maar om dat op te lossen loopt een ander traject.

De voorstellen gaan zowel over het ophalen van extra geld als bezuinigen. Dit wordt gedaan in 4 richtingen die “sporen” worden genoemd. Het idee is dat er per spoor gekeken wordt hoeveel geld er kan worden opgehaald of bespaard. Vervolgens worden de uitkomsten van de sporen opgenomen in de Voorjaarsnota in juli en vervolgens in de begroting in oktober.

Het eerste spoor gaat om het verhogen en invoeren van nieuwe gemeentebelastingen. Denk daarbij aan het verhogen van de belasting voor afval en het gebruik van de riolering, of het invoeren van forensenbelasting voor mensen die meer dan 90 dagen per jaar in Apeldoorn verblijven maar er niet staan ingeschreven. Het tweede spoor gaat over bezuinigingen op de gemeenteorganisatie. Het gaat dan vooral om personeel dat ander werk gaat doen en mensen die met pensioen gaan die niet worden vervangen.

Het derde spoor gaat over bezuinigen op maatschappelijke organisaties in Apeldoorn. Deze organisaties hebben zelf voorstellen kunnen doen voor bezuinigingen en er is gelegenheid geweest voor raadsleden om met de organisaties in gesprek te gaan. Op dit moment zijn de exacte voorstellen voor dit spoor nog niet duidelijk. Als GroenLinks zijn we extra kritisch op het voorstel om op deze organisaties te bezuinigen. Volgens ons zijn de maatschappelijke organisaties het cement van de samenleving en werkt bezuinigen daarop uiteindelijk averechts.

Het vierde spoor gaat over het vergroten van inkomsten voor de gemeente uit fondsen, subsidies en overige bijdragen. Een van de mogelijke extra inkomsten is een hogere bijdrage van de landelijke overheid. Dit kan bijvoorbeeld een verhoging van het gemeentefonds zijn of een verhoging van de bijdrage voor jeugdzorg. Het is op dit moment nog erg onzeker of er meer geld bij zal komen vanuit de landelijke overheid. Ook over andere extra inkomsten is op dit moment nog geen duidelijkheid.

In totaal moeten de voorstellen uit de 4 sporen dus een tekort in de begroting van 19,8 miljoen oplossen. En daarnaast zijn er voorstellen om het tekort op jeugdzorg op te lossen. Het idee van onze fractie is dat we niet op elk spoor afzonderlijk een besluit moeten nemen, maar dat we alle voorstellen samen moeten afwegen. We vinden het belangrijk om zo min mogelijk op essentiële taken te bezuinigen en zoeken de komende tijd naar mogelijkheden.