De Onzichtbare Helden: Jonge Mantelzorgers
Geschreven door Kirsten

Deze week is het de Week van de Jonge Mantelzorger, een periode die in het teken staat van kinderen en jongeren die thuis zorgen voor een familielid. Een kwart van de jongeren groeit op in een zorgsituatie: ze dragen zorg, maken zich zorgen en missen vaak zelf de nodige zorg en aandacht. Ter ere van deze week was de gemeenteraad uitgenodigd voor de indrukwekkende theatervoorstelling "Roos Radeloos", een verhaal dat een diepe indruk achterliet.

Roos Radeloos is een 14-jarige puber die, net als haar leeftijdsgenoten, naar school gaat, een smartphone heeft en zich soms onzeker of rebels voelt. Maar Roos heeft een geheim: ze zorgt thuis voor haar zieke vader. Haar dagen zijn gevuld met zorgen over zijn gezondheid en over haar eigen toekomst. De vraag die constant door haar hoofd spookt: is er iemand die haar ziet, iemand die naar haar luistert? En nog belangrijker, durft Roos om hulp te vragen?

Kun je je nog wel goed concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Dit zijn de dagelijkse dilemma's waarmee jonge mantelzorgers te maken hebben. Voor hen zijn deze zorgen zo vanzelfsprekend dat ze vaak niet eens beseffen dat ze mantelzorger zijn.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger werd de campagne Meer dan je denkt’ gelanceerd. Deze campagne is bedoeld om mensen bewust te maken van de aanwezigheid en de zorgen van jonge mantelzorgers. Het doel is om iedereen in hun omgeving, van buren tot leraren en van vrienden tot voetbaltrainers, te laten zien wat zij kunnen betekenen voor deze jongeren. Een klein gebaar, zoals vragen hoe het gaat, kan al een wereld van verschil maken.

De campagne benadrukt het belang van aandacht en steun voor jonge mantelzorgers. Vaak zijn hun zorgen en verantwoordelijkheden zo verweven met hun dagelijkse leven dat ze zelf niet doorhebben dat ze meer doen dan hun leeftijdsgenoten. Ze missen vaak de zorg en aandacht voor hun eigen welzijn, terwijl ze proberen het hoofd boven water te houden in een zorgsituatie thuis.

De voorstelling "Roos Radeloos" en de campagne Meer dan je denkt’ roepen op tot meer begrip en ondersteuning voor jonge mantelzorgers. Het zijn stille krachten, onzichtbare helden die veel op hun schouders dragen. Hun verhalen verdienen het om gehoord te worden, hun zorgen om gedeeld te worden.

De Week van de Jonge Mantelzorger is een belangrijk moment om stil te staan bij deze onzichtbare helden, maar onze aandacht en steun zouden niet beperkt moeten blijven tot deze ene week. Ken of ben je een jonge mantelzorger, dan kan je in Apeldoorn terecht bij de kap www.dekap.nl.