Politieke donderdagavond 23 februari
Donderdagavond 23 februari was er weer een politieke avond. Henk, Ellen, Paul en ik mochten alle vier aan de bak
over diverse onderwerpen.

Graag vertel ik over mijn politieke bespreking over het wegennet Apeldoorn-Loenen-Eerbeek. Er wordt al jaren ontzettend veel over gesproken, echt al decennia. In de andere gemeenten, in de dorpen, in de provincie en in de gemeente Apeldoorn. Zoveel zaken spelen hierbij een rol en je hebt met zoveel verschillende instanties te maken. Niet alleen onze eigen gemeente. Feit is dat de leefbaarheid verbeterd moet worden, maar ook dat de verschillende wegen onveilig zijn. Het verkeer neemt toe en dus de leefbaarheid en veiligheid af. Hoe kan je dit nou met elkaar verenigen?

Nu wordt in samenwerking met de diverse gemeente en provincie een koersnota opgesteld over dit wegennet. Wij werden tussentijds bijgepraat hierover en of wij nog bepaalde zaken willen meegeven aan het college voor het vervolg van de koersnota. In mijn bijdrage vond ik het erg belangrijk om te benadrukken dat het echt heel goed is, dat na jaren en jaren uitstellen, eindelijk serieus met elkaar aan een oplossing wordt gewerkt voor dit wegennet. Voor de korte termijn staan wij erachter dat de snelheid op diverse plekken naar beneden gaat: 60km langs het kanaal, 30km in Loenen en 60km tussen de snelweg A50 en Loenen. Graag allemaal tegelijk, zodat het minder aantrekkelijk is om sluiproutes te nemen. Er fietsen ontzettend veel mensen, tijdens schooltijden ook veel kids, op die wegen. Dus de oversteekplaatsen moeten overzichtelijker. In het dorp voor de voetgangers en langs het kanaal en de andere wegen voor de fietsers.

Een groot pijnpunt voor ons is, uiteraard, dat het overzichtelijker maken van kruispunten betekent dat er bomen gekapt gaan worden. Terwijl bomen van levensbelang zijn en de leefbaarheid juist vergroten. Dus een duidelijke oproep, zoals bevestigd is overigens, om echt zo min mogelijk bomen te kappen. En als het dan toch moet, dan graag hergebruiken in de gemeente voor hekwerk, bankjes en evt een ecovangrail. Daarnaast is aangegeven dat herplant gaat worden bij bomenkap. Onze wens is minimaal 2 voor elke boom die gekapt wordt en dan graag een met een groot kroonvolume ( dat is de grote van de boom tot de buitenste bladeren).

Ik vond het een goede PMA waar we veel met elkaar besproken en uitgewisseld hebben. Een goede stap richting een oplossing voor het wegennet in deze hoek van de gemeente voor de korte termijn. Voor de lange termijn blijven wij graag in gesprek met onze collega's van de diverse partijen in de raad, maar ook onze eigen collega's in de regio, zoals Brummen-Eerbeek en Gelderland.

Tot zover mijn politieke update, tot een volgende! Groetjes Dieuwke

 

Wil jij ook kennismaken met ons? Of mee doen met een fractieoverleg?

Stuur ons gerust een mail via groenlinks@apeldoorn.nl