Raadsvergadering 26 Januari
Geschreven door Henk

In het debat over de hondenbelasting heeft GroenLinks ingebracht dat het inderdaad een rare, oude belasting is. Niet meer van deze tijd. Dat kost echter 2,4 miljoen over een periode van 3 jaar... En er staat geen dekking tegenover. Dat is wel wat we nodig hebben. We hebben al meerdere 'pepernoten gestrooid' (de onroerend zaak belasting). Het moet niet tot een financieel ravijn gaan leiden. We zijn dus voor een totale afweging te maken bij de voorjaarsnota. En dan hebben we vanuit GroenLinks ook dingen op ons wensenlijstje. Zoals maatregelen om het sociaal vangnet te verbeteren en de klimaatdoelstellingen te halen.

Geschreven door Dieuwke

Donderdag 26 januari was de 1e raadsvergadering van 2023. Ik had er zin in! En dat vind ik leuk, want tot niet zo lang geleden was ik vooral poepie zenuwachtig. Meerdere onderwerpen kwamen ter besluitvorming voorbij. Zo ook het onderwerp waar ik vorige week over schreef: Buurtwarmte Ugchelen Buiten. Laat ik nogmaals duidelijk benadrukken: Wij willen geen biomassa centrales. Dit is namelijk helemaal geen duurzaam alternatief. Zoals we ook in Apeldoorn met elkaar hebben afgesproken worden de centrales niet uitgebreid.

Echter in Ugchelen Buiten is jaren geleden al besloten voor de biomassacentrale als alternatief voor de gasaansluiting. Met de kennis van nu, hadden we ongetwijfeld anders besloten. Feit is nu dat de huizen wel recht op warmte hebben. En er is nu geen alternatief voor hen. Daarnaast heeft de initiatiefnemer investeringen gedaan. En hem is toen beloofd dat hij, na deze tijdelijke vergunning, een permanente vergunning voor de centrale zou krijgen. Met dit voorstel krijgt hij in plaats van een permanente vergunning een tijdelijke voor max 15 jaar. Dat is niet de beste oplossing, maar wel een veel betere dan eerst. Want die centrale wordt vervangen. Dus ja, wij hebben voor gestemd. Weloverwogen, na veel gesprekken in de fractie, met de beleidsmakers en met anderen.

Maar wij hebben, als Groenlinks Apeldoorn, wel de wethouder om een toezegging gevraagd (en gekregen) dat hij over 5 jaar actief met de initiatiefnemer in gesprek gaat over de vorderingen van het alternatief voor deze centrale. Want wie weet kan het alsnog eerder over op een duurzamere oplossing. Een beetje druk op die ketel is niet verkeerd. Soms moet je, om vooruit te komen, een beetje water bij de wijn doen. Maar ik geloof dat je daarmee sneller verder komt en vooral ook samen verder komt. En uiteindelijk meer bereikt.

Zo, dat was weer even een inkijkje in mijn hoofd en werk als raadslid.

Week 5
Geschreven door Kirsten

Toen wij onze raadsperiode startte heeft de fractie deel genomen aan de toog dag. Hier werden wij bijgepraat over het sociaal domein en Samen055. Inmiddels is er een kopgroep gestart die zich bezighoudt met het breed in kaart brengen van hulpvragen van mensen die zich melden. Wanneer bijvoorbeeld iemand komt met een vraag over financiën bij centenkwesties wordt er ook goed geluisterd of er op andere levensgebieden vragen zijn. Denk bijvoorbeeld aan taalvaardigheid, opvoeding of het huishouden. Op al deze gebieden zijn tijdens de inloopspreekuren mensen aanwezig en wanneer een inwoner dit wil kan deze direct terecht voor een eerste gesprek. Ik was benieuwd hoe dit in de praktijk zou gaan en ben gewoon eens binnen gelopen bij een inloopspreekuur. Wat ik van de medewerkers hoorde was het nog zoeken naar de juiste werkwijze. Ook kreeg ik hier wederom het toverwoord communicatie terug. Dit is een punt van aandacht voor de gemeente Apeldoorn.

samen komen we verder coda

Tussen alle bedrijven door ben ik nog langs de Griffie geweest. Als ik documenten niet kan lezen met mijn ‘voice over’ probeer ik mensen hierover te informeren. Altijd lastig. Vaak denk ik ach ik maak het wel wat groter doe iets meer mijn best dan lukt het ook wel, of skip het lezen als het niet mijn onderwerp is. Maar dan besef ik me weer dat als ik het niet kan lezen, andere mensen met een visuele beperking dit ook niet kunnen. Ik vind het dan toch mijn taak om de gemeente toegankelijker te maken op dit gebied en trek maar weer aan de bel. Ik besefte me ineens dat de term ‘voice over’ veel mensen natuurlijk helemaal niets zegt. Vandaar dat ik langs ben geweest om een demonstratie te geven van wat er gebeurd. De voice over is een standaard aanpassing op alle Apple producten. Wanneer je deze aanzet wordt het scherm uitgesproken.  Het probleem zit hem in de ingescande documenten, opgeslagen als afbeelding. Daarin wordt de tekst niet herkent en dus niet voorgelezen.

Toen werd ik gebeld door een journalist van De Stentor. Zij wilde graag een item maken over de toegankelijkheid van de politiek. Toevallig werd er dinsdag 7 februari een manifest aangeboden in de tweede kamer over toegankelijke politiek en hoe dit te verbeteren. Dus dit was een perfecte timing. Heel spannend, het is een heel persoonlijk interview geworden. Hieronder staan de link naar het manifest en het artikel in de Stentor.

https://www.zorgbelanginclusief.nl/media/rjuczob3/manifest-politieke-participatie-door-mensen-met-een-beperking.pdf

https://www.destentor.nl/apeldoorn/kirsten-40-werd-volledig-afgekeurd-nu-is-ze-politicus-in-apeldoorn-ik-voelde-me-afgeschreven-en-tot-last~a95a12d0/

De Ontmoeting
Donderdagavond mocht ik naar de ontmoeting en mochten we in gesprek met organisaties die zich met dak- en thuislozen bezig houden. We werden de stad rondgeleid door de Vagebond. Onze gids is tijden dakloos geweest en kon hier veel over vertellen. Inmiddels heeft hij een huis en leid hij voor de Vagebond mensen rond. Het gaat op dit moment goed met hem. Er zijn ontzettend veel organisaties die zich bekommeren om de dak- en thuislozen. Wat ik het meest indrukwekkend vond was dat onze gids vertelde dat hij zich niet veilig voelde bij Omnizorg en liever op straat sliep en hoe ver dit bij mijn belevingswereld vandaan staat. Ik hoor wat hij zegt, maar hoe hard ik ook mijn best doe, ik kan me daar eigenlijk niks bij voorstellen. Zo groot kan dus de kloof zijn tussen mensen, en dat in Nederland.

GroenLinks Congres
Zoals wellicht bekend zijn we zaterdag met een delegatie GroenLinksers Apeldoorn naar het congres in Den Bosch geweest. Ik vond het indrukwekkend. Zoveel gelijkgestemden bij elkaar. Daarnaast vond ik het ook ontzettend pittig. Zoveel prikkels. Ik wil het nog wel eens vergeten, maar op dit soort plekken wordt ik weer herinnerd aan mijn visuele auditieve beperking. ‘s Middags heb ik ook maar even een time-out genomen zowel voor Cooper die het ook zwaar had als voor mezelf om even te ontprikkelen. Wat mij het meest is bijgebleven was de motie GroenLinks is beperkt die Jasmijn van der Ploeg uit de zaal moest toelichten omdat zij niet met de rolstoel het podium op kon.

Acht van Apeldoorn 2023

De Acht van Apeldoorn
De dag waar we met een grote groep raadsleden naar toe hebben getraind en geleefd was aangebroken. De midwinter marathon. Een uur voor de start verzamelde we in Orpheus. Iedereen was gespannen, we hadden het parcours al een aantal keer verkend, maar nu moest het echt gebeuren. En we hebben het gedaan! 22 raadsleden en fractievertegenwoordigers van 11 verschillende partijen hebben de 8 km uitgelopen. Nu nagenietend op de bank kan ik er nog meer van genieten. Ruim €3100,- opgehaald voor stichting Running Blind! Hoewel ik bij mijn ‘sollicitatiegesprek’ om op de lijst te komen voor de gemeenteraad aangegeven heb niet ‘de ambassadeur’ van ‘de gehandicapten’ te willen zijn, merkte ik al snel hoe belangrijk het is om aandacht te vragen voor mensen die beperkingen hebben op welk gebied dan ook. Als je gezond bent sta je hier niet bij stil en moet je af en toe gewezen worden op het feit dat dingen niet voor iedereen zo vanzelf sprekend zijn. Dit geld net zo goed voor mij. Ik moet het doen met een beperking van mijn visus en gehoor, maar ik sta er ook niet dagelijks bij stil hoe het is om bijvoorbeeld lichamelijk beperkt te zijn, niet aangeboren hersenletsel te hebben of bijvoorbeeld een angststoornis. Daar zijn mensen voor nodig die je hier geregeld op wijzen. Ik ben trots dat de gemeenteraad zich de afgelopen maanden heeft ingezet voor stichting running blind en heeft kennis gemaakt met het hardlopen met een visuele beperking. 

Wil jij de video zien van de uitreiking van de cheque?

https://www.youtube.com/watch?v=1maoDIKGGZ0

Wij zijn als fractie enorm trots op onze toppers!

Acht van Apeldoorn

Wil jij ook kennismaken met ons? Of mee doen met een fractieoverleg?

Stuur ons gerust een mail via groenlinks@apeldoorn.nl