We geven jullie graag een inkijkje in ons politieke fractie werk.

Woensdag 18 Januari
Zwitsal Onderneemt

Geschreven door Henk

Woensdagmiddag was ik bij het evenement Zwitsal Onderneemt. Ondernemers op het Zwitsalterrein presenteerden zich. Van de organisatie van het Drakenbootfestival tot de theaterschool, van STOOM tot PLEK. Van kringloop FOENIX tot theaterproductie TIM KOLDENHOF. Wat een broeinest van creatieve ondernemingen. Op deze mooie historische plek. Het zou een mooi resultaat zijn als dit behouden kan blijven, gekoppeld aan de woningbouwplannen.

Zwitsal Onderneemt

Donderdag 19 Januari

Donderdagmiddag hadden Paul, Ellen, Dieuwke en Henk een gesprek met Claudi Groot Koerkamp en Apeldoorn Partners. Het was een interessante uitwisseling over het promoten van onze gemeente als Apeldoorn Royaal. Het ging over het belang van het motto en wat er politiek voor nodig is om Apeldoorn op de juiste wijze te promoten.

https://www.apeldoornpartners.nl/over-apeldoorn-marketing/

PMA Mobiliteit

Politieke Markt
Mobiliteit

Geschreven door Paul

Het College wilde van de Raad graag weten wat zij dacht over een viertal onderwerpen: deelmobiliteit, laadinfrastructuur, parkeren en verkeersveiligheid. Het onderdeel parkeren komt voor de zomer nog terug in de Raad, de andere onderwerpen vinden we straks terug in de brede aanpak van het College als we het over de inrichting van de stad hebben. Naast de punten die de Gehandicapten- en Senioren Raad hebben ingebracht benadrukten we dat voor ons de ladder van belang is: voetgangers, fietsers, OV en dan pas auto’s. Dus: op de ring niet harder dan 50 en daarbinnen 30 km, parkeren zoveel mogelijk in de nog in te richten hubs, deel-mobiliteit stimuleren voor zoveel mogelijk inwoners en zoveel mogelijk elektrisch waarbij we flexibel de nieuwe technologie van laden opnemen in de stad (bijvoorbeeld van laadpalen naar inductie).

Werkbezoek Politiebureau
Geschreven door Henk

Anoek, Kirsten, Bas en Henk waren donderdag samen met andere raadsleden op bezoek bij de politie. Het ging over ondermijning en hoe de signalen te herkennen. Een hele nuttige avond. Aan het eind werd een rondleiding verzorgd door de nieuwe meldkamer. Hier gaan alle meldingen via 112  voor een heel groot gebied in Oost-Nederland binnen komen en gecoördineerd worden. We kregen een kijkje achter de schermen van deze imposante operatie.

Werkbezoek Politiebureau

Lobby
Geschreven door Ellen
Groen en Royaal Apeldoorn

Afgelopen donderdag was ik bij een presentatie die de raad informeerde over de lobby die Apeldoorn voert. Onder andere de lobby prioriteiten werden hierin gepresenteerd. Thema daarin was: brede welvaart stopt niet bij gemeentegrens (denk ook aan sustainable development goals). De prioriteiten van Apeldoorn zijn:

  • Armoede: de bestaanszekerheid vergroten
  • Veiligheid: onder andere het centrum voor veiligheid en digitalisering
  • Stadmaken: woningbouw, banen en voorzieningen
  • Veluwe: GEUS, stikstof, natuurherstel en zuidrand

Ook windenergie en OV staan hoog op de agenda. Daar worden we als GroenLinks natuurlijk blij van.

Buurtwarmte Ugchelen Buiten
Geschreven door Dieuwke

Donderdag 19 januari was ik woordvoerder bij "Buurtwarmte Ugchelen Buiten". De vraag is of wij ruimtelijk (dus hoe ziet het ontwerp eruit, past het in de omgeving) akkoord gaan met het plan van uitbreiding van de buurtwarmteunit (lees biomassacentrale op pellets). Laat ik beginnen met het feit dat we zeker geen uitbreiding willen van welke vorm van biomassa dan ook. Liever zelfs minder.

Maar hier lag de vraag voor of wij ruimtelijk akkoord zijn. Nu is de centrale vormgegeven door middel van zeecontainers. Straks met een soort huisje eromheen. Dus wat dat betreft zijn wij akkoord. Want dan wordt èn de isolatie verbeterd (was ook een van de punten van de inspreker) èn qua uiterlijk ziet er echt veel beter uit.

Toch heb ik buiten het bespreekpunt om, een beetje stiekem, mijn punt gemaakt dat wij geen voorstander zijn van deze centrale. Een uitbreiding ervan is nu noodzakelijk, omdat anders 170 huishoudens geen verwarming hebben. Redelijk onaardig als we dat niet toestaan. Maar wat ons betreft mag de vergunning voor 10 jaar afgegeven worden in plaats van 15 jaar, zodat er een versnelling kan plaatsvinden op alternatieven van warmte voor Ugchelen Buiten.

Vrijdag 20 Januari Partner Event Orpheus
Geschreven door Anoek

Afgelopen vrijdag zijn Paul en ik aanwezig geweest bij het partnerevent van Orpheus. Deze middag ging over hoe binnen de cultuursector talentontwikkeling heel belangrijk is. Met een woordje van Peter Messerschmidt en Mirjam Barendregt en verschillende soorten partners die aanwezig waren zoals culturele, maatschappelijke en zakelijke organisaties. Het was een gezellige netwerk middag.

Running Blind

Wist je dat je nog steeds kan doneren voor Running Blind? Wil je meer weten klik dan hier: https://voorapeldoorn.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/194/maak-running-blind-zichtbaar

Omroep Gelderland was laatst bij de training zie hier het hele item: https://www.gld.nl/nieuws/7842772/politici-slaan-handen-ineen-om-meer-blinden-te-laten-hardlopen

 

Aankomende donderdag is er een raadsvergadering. Meekijken en meelezen kan hier: https://apeldoorn.parlaeus.nl/app/council/agenda/80822aa282a8228a0082a2883a938be8

PMA 26 januari

Wil jij ook kennismaken met ons? Of meedoen met een fractieoverleg?

Stuur ons gerust een mail via groenlinks@apeldoorn.nl