Dinsdag 11 April 2023
Ontwikkeling in Apeldoorn: de Raad werd toegesproken in Orpheus.

Paul: Na enkele stichtelijke woorden van de scheidende gedeputeerde Markink over samenwerking met de provincie en de oproep tot meer zelfbewustzijn van Apeldoorn, sprak Lian Merkx van de VNG over de energie hindernissen bij de transitie en vooral de historie ervan. Van haar wethouderschap in Delft herinnerde zij zich de gepassioneerde Apeldoornse inbreng van wethouder Boddeke (2006-2010). Tine-Loes Hemmes, adjunct-directeur Vastgoedontwikkeling en Klant en Markt bij DuraVermeer besprak de bijdrage van organisaties als de hare bij gebiedsontwikkeling en de nieuwe- en marktontwikkelingen. Het college bepleitte een langdurige verbintenis met deze marktpartijen.

Henk: De raadsavond in Orpheus: Het meest inspirerend vond ik de inkijk die Ron Meijer gaf over het Nationaal Plan Bestaanszekerheid Heerlen Noord. Hoe alle betrokken instellingen (scholen, zorg, verenigingen, werkgevers…) samenwerken om een meer vitale gemeenschap te creëren. Niet voor een project van korte duur, maar voor 20 jaren. Om echt iets te bereiken.

Ellen Visio

Donderdag 13 April 2023
Werkbezoek Visio

Kirsten: Samen met Visio heb ik een werkbezoek georganiseerd voor de gemeente. Ambtenaren van allerlei pluimage, de wethouder en raadsleden hebben in 3 sessies een inkijkje gekregen in de wereld van de visuele beperking. Daarnaast werd er meer verteld over het LooErf. Dit is het enige revalidatiecentrum in Nederland waar mensen met een visuele beperking intern revalideren. Daarnaast bied Visio ook training en ondersteuning in de thuissituatie aan of zoals bijvoorbeeld computer training op de locatie. Na de informatieve sessies was het tijd om buiten met ervaringsbrillen zelf op pad te gaan en de omgeving te ervaren met een beperking van het zicht.

Moreel Beraad

Ellen: Wat ik geleerd heb ik dat bij het afwegen van je beslissingen je altijd zwaar moet meewegen welke rechten meespelen. Rechten zijn namelijk moeizaam verworven en daarom wegen ze zwaar mee.

Paul: Morele verankering bij ingewikkelde raadsbesluiten in zeven stappen. Het lijkt zo gemakkelijk om in enkele stappen te komen van normen en waarden tot een gedragen besluit. De avond was te kort om alle stappen goed door te nemen. We gaan nog een keer de diepte in – nog een trainingsavond.

Henk:  Welke morele kompassen hebben we? Een diepgravende training om goede afwegingen te kunnen maken bij te nemen besluiten. Waarbij zoveel mogelijk recht gedaan wordt aan alle betrokkenen.

 

Wil jij ook kennismaken met ons? Of mee doen met een fractieoverleg?

Stuur ons gerust een mail via groenlinks@apeldoorn.nl