Voor de twintigste keer werd vandaag in het kader van wereldmilieu dag, door de fractie van GroenLinks, weer een aantal Apeldoornse groene helden onderscheiden voor hun inzet op gebied van natuur en milieu. De groene helden werden met een smoes ontvangen bij het Theehuis in het Westenkerpark. Deze locatie ligt prachtig in het park en werkt vanuit een sociaalconcept met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

GL uitreiking Groene Lintjes 2024 . Frans Klink

Het eerste lintje werd uitgereikt aan Frans Klink die naar het theehuis was gelokt om een lezing te geven over het zwerfvuilrapen. Hij was genomineerd door Margien de Vries , met de volgende woorden.

Hij zet zich al bijna 10 jaar in voor een groener Apeldoorn. Behalve dat hij heel vaak afval raapt, deelt hij ook nog veel hierover op de social media. Dat zorgt voor een stukje bewustwording voor anderen.  Dus om hem te stimuleren door t gaan: het groene lintje! 

Eefje de Groot was naar het Theehuis gelokt om te praten over het Planty Food Festival https://zerowasteapeldoorn.nl/zero-waste-week-apeldoorn/poff/ toen ze haar ouders zag kwam ze erachter dat er iets gaande was. Kirsten Hanekamp reikte dit lintje uit en vertelde over de verschillende nominaties die wij binnen hadden gekregen over Eefje, met een nominatie van haar moeder Ella Wiegers met de volgende woorden. 

Eefje is voorzitter van de stichting Zero Waste Apeldoorn. Samen met Tiphaine zijn zij de drijvende kracht van deze stichting. Mede dankzij de tomeloze inzet, de gedrevenheid om een schonere wereld aan haar kinderen en de volgende  generaties te bieden, de positiviteit en de vaardigheden van Eefje, is het burgerinitiatief uitgegroeid tot een stichting met een prachtig motto: ‘Kleine stapjes. Grote impact’. Hiermee inspireren zij met dagelijkse tips een ieder die dit aanspreekt, om vandaag nog een kleine duurzame(re) stap te zetten als het gaat om duurzame(re) keuzes maken in je eigen dagelijkse leven. Eefje en Tiphaine vullen elkaar goed aan en komen tot prachtige ideeën en resultaten, zoals de jaarlijkse Zero Waste Week, verpakkingsvrij boodschappen doen, de kledingruilbeurs en vooral de diverse maandelijkse en jaarlijkse zwerfvuil schoonmaak acties in de gemeente Apeldoorn, voor een beter milieu. Hiervoor hebben zij al heel veel inwoners van Apeldoorn enthousiast gemaakt om mee te helpen rapen, waardoor het groen en de openbare ruimte in Apeldoorn er zichtbaar een stuk schoner uitziet. Het rapen werkt aanstekelijk en ontspannend.

GL uitreiking Groene Lintjes 2024 . Eefje en Annebeth
Voorbeeld Naam GL uitreiking Groene Lintjes 2024 .Eefje en haar ouders

Er is ook nog een 3e groene weldoener geselecteerd voor een lintje. Deze blijft nog even geheim. Helaas kon deze persoon niet komen en zullen we die verassen op een later moment. 

Na afloop van de huldiging werd er onder het genot van een gebakje met groen lintje (gemaakt door Chiel) nog gezellig nagepraat door de aanwezigen. PS wist je dat de groene lintjes gemaakt zijn van gerecyclede aapvrije tassen van de Apenheul? Gemaakt door stichting Dacapo.

De video  gemaakt door RTV Apeldoorn vind je hier: https://youtu.be/lny8E9cRG_w?si=km94G2Tx_nywdCHG 

De eregalerij vind je hier: https://apeldoorn.groenlinks.nl/eregalerij-van-groene-lintjes-dragers

GL uitreiking Groene Lintjes 2024 . Rtv Apeldoorn
GL uitreiking Groene Lintjes 2024 . Eefje de Groot en Frans Klink