Nou, dat is dus de vraag van het hele proces rondom de besprekingen over Burgerberaad. Enige tijd geleden stond de Participatienotitie op de agenda. Daarin staan de vele instrumenten van de inwoners van Apeldoorn beschreven om te kunnen participeren, maar ook de participatie vanuit de gemeente naar de inwoners is erin opgenomen. Burgerberaad is een mooi instrument wat prima toegevoegd zou kunnen worden. Om dit breder te bespreken is het tijdens de Dag van de Democratie geagendeerd. Eva Rovers, schrijver van het boekje “Nu is het aan ons” en oprichter van “Bureau Burgerberaad”, kwam erover vertellen.

Wat is dat ook alweer?
Een Burgerberaad is een proces waarin inwoners de overheid helpen met het nemen van besluiten op bepaalde onderwerpen. Het is eigenlijk een uitbreiding van de democratie. Een burgerberaad bestaat uit een groep van 100 gelootte mensen. Samen vormen zij een afspiegeling van de gemeente. Iedereen moet zich hierin kunnen herkennen. Het is belangrijk dat door middel van de loting er dus mensen betrokken worden, die je anders vanuit de politiek niet bereikt. Door middel van een heel proces met begeleiders komen zij met een advies voor een bepaald vraagstuk. Het is ontzettend belangrijk dat er tijd en geld vrij gemaakt wordt voor dit hele proces, maar ook dat vooraf de afspraken duidelijk zijn. Dat iedereen weet wat er gebeurd met het advies bijvoorbeeld.

Notitie Burgerberaad
Samen met D66, CDA en PvdA zijn wij dusdanig geïnspireerd, dat we een notitie geschreven hebben om dit daadwerkelijk in een PMA te bespreken. Donderdag 29 februari was de eerste bespreking met alle partijen. Onder leiding van een externe begeleider maakte we met alle fracties een diepere sprong in een Burgerberaad en wat het betekent. Maar ook hebben we meer inzicht gekregen wie er belang heeft bij een Burgerberaad. Na ruim 1,5 uur waren we nog lang niet klaar met het bespreken van de ins en outs, maar er is een goede start gemaakt. We gaan zeker verder met de vragen die eruit zijn gekomen. Daarnaast was dit echt een 1e aanzet voor het gesprek, de politieke bespreking moet ook nog volgen. Ik heb gemixte gevoelens gehoord ten opzichte van een Burgerberaad. Dus de meningen lijken verdeeld binnen de raad. We zullen het zien in de toekomst.

Wat vindt GroenLinks?
Na donderdag ben ik nog steeds enthousiast over het Burgerberaad als een aanvulling in de participatie mogelijkheden voor Apeldoorn. Maar het werd nogmaals duidelijk dat als we dit willen gaan doen, we er echt de tijd voor moeten nemen, geld voor moeten reserveren en duidelijke afspraken over de uitkomsten moeten maken. Want een Burgerberaad doe je goed of niet. Het kent ook een afbreukrisico. Inwoners die mee doen stellen hun tijd beschikbaar en de aanbevelingen van hen moet je serieus nemen. Net zoals dat wij als volksvertegenwoordiging serieus genomen willen worden.

Mocht je meer willen weten over het Burgerberaad lees dan vooral het boekje “Nu is het aan ons”. Wij hebben een boekje te leen of een link om het te lezen.