Gisteravond was de allereerste cursusavond van de cursus Politiek Actief van deze maand. Een beetje onwennig stonden de cursisten bij het koffieapparaat. Toen iemand van de griffie nog riep ‘Zo, eerste avond, spannend hoor!’ grapte ik dapper ‘Voor wie, voor jullie of voor ons? ‘, en om heel eerlijk te zijn vond ik het ook niet echt spannend, wel was ik heel nieuwsgierig wat we te horen zouden krijgen en ik was ook erg benieuwd naar de drijfveren van mijn medecursisten. Ik loop zelf al een paar maanden mee met de fractie, en volg de raadsvergaderingen en PMA’s online, en heb in die tijd al best het een en ander opgestoken. Deze cursus moet voor mij hopelijk wat meer puntjes op de i gaan geven, want hoe alles helemaal precies in elkaar steekt weet ik nog niet. Maar waarom zouden de anderen hier voor kiezen?

Het was best een volle bak, ik schat een man/vrouw of dertig, in de leeftijd variërend van ergens in de twintig tot halverwege de vijftig, een gemêleerd gezelschap. Het voorstelrondje werd vanwege de tijd overgeslagen, wel hebben we even met onze buren gesproken. Mijn buren waren vooral gedreven door hun werk, de een docent maatschappijleer en wilde beter geïnformeerd voor de klas staan, had misschien ooit zelf politieke ambities, en hetzelfde gold voor mijn buurvrouw, werkzaam bij de universiteit van Nijmegen, en programmamanager aldaar. Wilde misschien iets met de politiek, maar wat…? 

Uit vragen uit de zaal werd later wel duidelijk dat een aantal mensen zich stoorden aan bepaalde zaken binnen Apeldoorn en uit die emotie zich toch wilden verdiepen in de lokale politiek. Waarom gebeurt dit, en kan dat niet anders? Onze cursusleider, Reinier Mulder, enthousiast verteller met duidelijk veel kennis van zaken, gaf aan dat dit vaak een van de redenen was dat mensen in beweging komen en iets in de politiek willen.

De eerste avond werd onder andere de griffie voorgesteld, en werd ons ook duidelijk wat hun rol was binnen de raad, kregen we allerlei stellingen voorgelegd, gingen we eerst in kleine groepen en later met zijn allen het hele politieke krachtenveld in kaart brengen, van de burger tot en met de koning. Door de opzet van de cursus, en het enthousiasme van de cursusleider, heb ik me op deze avond geen moment verveeld en toch al een en ander opgestoken. Het kennisniveau van de cursisten varieerde natuurlijk wel, maar samen weet je toch echt een heleboel.

In grote lijnen werd er nog geschetst wat er de komende weken nog gaat komen, ook dat ziet er behoorlijk gevarieerd uit, zo gaan we bijvoorbeeld ook nog een avond debatteren. Na het opgeven van ons huiswerk, toen gelukkig de stortbui ook net voorbij was, gingen we met een hoofd vol kennis naar huis. Ben benieuwd hoe de volgende avond gaat zijn!