Een lange vergadering

We begonnen deze dag al om 14:00 uur. Eerst met een gewone raadsvergadering en daarna een raadsvergadering over de nota nieuw voor oud en de nota financieel perspectief. Een lange vergadering die startte om 14:00 uur en werd afgerond om 22:00 uur.

PlusOV

Bij de algemene raadsvergadering stond onder andere een zienswijze van plusOV op de agenda. Kirsten heeft in de PMA hierover een wijziging voorgesteld. Deze is overgenomen zonder gedoe met moties of amendementen. Hoe mooi is dat?! Er stond eerst dat we beleid gingen maken om de toegang tot plusOV te beperken. Dat hebben wij gewijzigd in dat we samen met plusOV gaan analyseren waar de stijging naar de vraag vandaan komt. En op grond daarvan beleidskeuzes maken om het plusOV toegankelijk te houden voor Apeldoorners die het hard nodig hebben.

Uitstel zero emissie zone

Waar we minder blij mee zijn is het voorstel van college om de zero emissie zone voor het logistieke verkeer in de binnenstad van Apeldoorn uit te stellen naar 2030. (i.p.v. 2025). Als reden geven zij netgongestie. Paul heeft namens ons aangegeven dat wij hier tegen zijn. We gaan op dit punt behoren bij de achterlopers i.p.v. de voorlopers. Overigens gebruikt het college het woord netgongestie iets te snel om goede plannen uit te stellen of af te voeren. Zo ook bijvoorbeeld de inzet van flexwoningen voor asielzoekers, Oekraïners en andere vluchtelingen. Wij vinden dat een betere oplossing dan mensen langere tijd in (verafgelegen) hotels te plaatsen Zie de PMA die ik heb gedaan op 27 juni 2024 over dit onderwerp. Wij zijn bezig met een motie of vragen over het onderwerp ‘hoe om te gaan met netgongestie’ aangezien Linander wel handreikingen biedt. Dit wordt vervolgd na het reces. Net als onze motie over ‘stop de 4e route’ bij Schiphol. 

Baboe terug op het stadhuis?

Er werden deze vergadering ook verschillende moties ingediend. De eerste ging over de Marktstraat 12 (de huidige fietsenstalling). Het voorstel is om dit pand te slopen (m.u.v. de gevel) en daar een speelplek te maken. Wat ons betreft is het driedubbel. Dus én groen én spelen én behoud erfgoed. Het college gaat nu scenario’s voorleggen en daar mag de raad dan verder over besluiten.

Verder werden er moties ingediend bij de nieuwe erfgoed en cultuurnota. Bijvoorbeeld een motie om de markthal jaarrond beter te programmeren. Zijn wij van harte voor.

Verder wilde de VVD Baboe terugbrengen. Nu zijn wij natuurlijk voor kunst die kan dienen tot herkenbaarheid van Apeldoornse thema’s. Helaas was Baboe een groot plastic ding. Voor tijdelijk gebruik, dus niet duurzaam. We hebben de VVD gevraagd of er niet wat anders kan komen i.p.v. een plastic opblaaskunstwerk. En die suggestie is overgenomen door de indiener. Dus konden we het voorstel steunen en werd het aangenomen.  

Motie klimaatnoodtoestand niet aangenomen

Daarna kwam de motie over het uitroepen van de klimaatnoodtoestand. Vlak voor dat onderwerp stroomde de tribune vol! Dit geeft aan hoe belangrijk Apeldoorners dat vinden. Helaas stemden 23 raadsleden tegen en 15 voor. De motie werd niet aangenomen. Daar balen we enorm van.  

Toen was het etenstijd en na het eten ging de raadsvergadering over naar de algemene beschouwingen over de nota Nieuw voor Oud en het financieel perspectief. Onze mening daarover kun je vinden in een aparte blog (https://apeldoorn.groenlinks.nl/nieuws/algemene-beschouwing-op-nota-nieuw-voor-oud-en-financieel-perspectief)

Volgende week zullen we zien of de nota’s worden aangenomen Vaak is dat pas na een hele batterij aan moties en amendementen. We beginnen weer vroeg, namelijk om 13:00 uur. Kijk je mee?

Tot volgende week!