Krijgen we ons huishoudboekje rond? 

Het leven is duur op het moment. Ook voor de gemeente. Wij als raad zijn met elkaar in debat over waar we wel of niet op moeten bezuinigen. Krijgen we ons huishoudboekje rond? 
Hoe krijgt de gemiddelde inwoner zijn financiën rond?  Afgelopen juni organiseerde GroenLinks samen met de PvdA de tafel van vijf. Met als thema bestaanszekerheid. Hoe zet je dat neer voor je inwoners?
 Te veel huishoudens kunnen rekeningen niet meer betalen en niet volwaardig meedoen in de samenleving. Soms worden ze door hun financiële situatie zelfs gedwongen om noodzakelijke zorg te mijden. Deze mensen hebben geen basis onder hun bestaan en zijn sterk afhankelijk van (vaak tijdelijke) regelingen die ondersteunen bij bestaanszekerheid.
 Als GroenLinks vinden wij dat we als gemeente structurele randvoorwaarden moeten creëren voor een veilige, groene, gezonde en sociale stad en dorpen. Het liefste zouden wij daarom geen cent bezuinigen op ons sociale vangnet, sterker nog daar moet geld bij. 

Het informele veld

Ditzelfde geldt voor het informele veld. Dus onze super waardevolle vrijwilligers en mantelzorgers. Het is wel gek om daarop te minderen als je bedenkt dat in 2040 er 2 op 8 mensen over zijn die moeten zorgen voor een grote groep mensen. Daarom is voor ons de bezuiniging op het informele veld (punt 33 en 37) heel moeilijk. 
Als het over randvoorwaarden gaat, dan hoort daar wat ons betreft cultuur bij. De cultuursector heeft goede ideeën daarover en die moeten we koesteren. We hebben hierin de oproep van deze instanties in het kader van nieuw voor oud duidelijk gehoord. De culturele sector gaf aan zelf met voorstellen te willen komen. We vragen het college deze handreiking over te nemen. 

Investeringen zijn nodig

Naast dat we vandaag spreken over bezuinigen, hebben we het ook over investeren. We schrappen oud beleid om geld vrij te maken voor andere investeringen. In de jaren voor dit college is er veel beleid geschreven en heel veilig begroot. Wij houden structureel geld over. Nu leven we in een tijd van actie en uitvoering. En daar is geld voor nodig. Als GroenLinks zijn we bereid te investeren. Neem als voorbeeld het bouwen van nieuwe woningen, die noodzaak ziet iedereen en voor ons is het dan noodzakelijk dat de randvoorwaarden van NIKA gewaarborgd zijn. Wij zijn ook heel blij met het warmtenet, warmterotonde, NIKA en het actieplan armoede. Wat dat betreft zitten er mooie punten in het financieel perspectief en ons coalitieakkoord. Ik stip nog even de bomennota aan die kortgeleden is aangenomen, waarin groen, sociaal en gezondheid samenkomen. Namelijk door buurten te voorzien van bomen en groen zorg je voor meer welzijnsgevoel en gezondheid. 

Bewegen voor iedereen
 

Terugkomend op mijn eerdere punt over de randvoorwaarden. Ik vraag mij af hoe de andere fracties denken over punt 58 uit de voorstellen: beweegaanbod voor minima beperken tot zwemmen. 
Zoals wij het lazen kunnen mensen die willen sporten met een kleine portemonnee nu alleen nog zwemmen. Of je het nou leuk vindt of niet. En er blijkt wel behoefte te zijn aan andere sporten, dat staat zelfs in het voorstel.  Dus waarom kiezen we hier dan voor? 
Navraag leert dat beweegaanbod voor minima is sowieso niet echt aanwezig is. Met beweegaanbod beperken tot zwemmen beperk je daadwerkelijk minima. 
Je kunt misschien wel je stadspas inzetten voor een andere sport, maar ja dan kun je misschien geen kleding kopen voor je kinderen. We hoopten nog dat de GLI (gezonde leefstijl interventie) hiervoor nog ingezet kon worden maar dit is lang niet voor iedereen passend. Je moet om in aanmerking te komen een BMI boven de 25 hebben en je daarnaast committeren aan één leefstijl programma. 
Wij zouden graag sporten toegankelijk willen maken voor iedereen. Zowel in openbare ruimte waar wij als gemeente een taak hebben, als bij de verenigingen. 
Wij zijn erg benieuwd of er andere fracties zijn die daar ook zo over denken.

Kortom

Wij kunnen ons vinden in de voorstellen die gaan over realistisch begroten en anders omgaan met risico’s en kansen. Wij twijfelen over de punten 33/37 die gaan over mantelzorg en vrijwilligers en punt 58.
GroenLinks geeft het college mee dat wij graag investeren in een sterk sociaal vangnet en een diepgroene toekomst voor onze inwoners.

Een opname is te zien op YouTube