Iedereen doet en telt mee in Apeldoorn. Dit is mijn wens. Een wens waar ik mij (samen met de hele fractie) voor inzet op verschillende manieren. Maar wat is het precies, dat inclusie, wat je overal hoort? En wat kan je er zelf aan doen om dit te verbeteren in onze gemeente?

Inclusie gaat erover dat je mee kan doen. Maar eigenlijk zou ik het mooi vinden als het nog een stap verder gaat. Meedoen is  fijn, maar meebeslissen is nog beter. Daarom is het belangrijk dat we praten over deze systemen in de samenleving EN binnen onze gemeente. Wie maken de beslissingen, wie maken het beleid en wie worden er buitengesloten? Want om het over inclusie te hebben moet je ook altijd kijken naar de groep die niet mee mag doen en meebeslissen. Een gesprek en discussie die wij in onze partij niet schuwen.

Ik noem onderwerpen zoals de toeslagenaffaire, maar ook recenter de media-aandacht van #boos. Deze misstanden brengen een systeem van inclusie (en dus ook exclusie) in beeld. Want wie waren hier de echte beslissers? Wie zaten er in de regiekamers? 

De kans bestaat dat je, ook in Apeldoorn, te maken hebt met discriminatie of uitsluiting op basis van bijvoorbeeld huidskleur, seksuele voorkeur of sociale klasse. Als je afwijkt van de witte heteronorm is de kans nou eenmaal groter dat je slachtoffer wordt van geweld. GroenLinks Apeldoorn vindt dit niet kunnen. Het is heel simpel: Om je thuis te voelen, moet je je veilig voelen. Heb je een beperking? Ook dan is het lastiger om echt mee te doen in de maatschappij. Initiatieven om racisme en discriminatie tegen te gaan zijn hard nodig en worden dan ook door ons gesteund.

Inclusie begint met de i van ik. Een goed startpunt is dat we kijken naar ons eigen gedrag. Hoe is mijn open blik en geef ik iedereen echt gelijke kansen? En wie laat ik in Apeldoorn meebeslissen na de gemeenteraadsverkiezingen? Mijn oproep en persoonlijke wens: stem op diversiteit. Want ook in de gemeenteraad van Apeldoorn kunnen wij een veel betere afspiegeling gebruiken.

Hartelijke groet,

Eva Siebelink
#nr8