Vliegveld Lelystad: Nee!

Vliegveld Lelystad: NEE!

Laat ik beginnen met GroenLinks: wij dubben niet, wij zeggen volmondig en luidkeels nee tegen vliegveld Lelystad. Er zijn echter ook partijen in de Apeldoornse raad die tegen het laagvliegen zijn en die vinden dat eerst het luchtruim opnieuw ingedeeld moet zijn. En als dat gebeurd is en de vliegtuigen hoog over ons heen zullen vliegen, kan het vliegveld wat hen betreft gewoon open. Ons gaat het niet om het hoog of laag vliegen over onze gemeente en de Veluwse natuur. Het gaat ons om het vliegen in het algemeen. Naast de geluidsoverlast die laagvliegen met zich meebrengt, is er altijd sprake van een enorme schade aan het milieu. Ieder mens weet dat inmiddels wel. Waarom blijft men dan vliegen?

Ik hoor mensen zeggen: “Er is toch vraag naar, laat de markt dan zijn werk doen”. Dat argument hoor ik deze mensen wel vaker roepen. Als het uitkomt, wil deze groep alles over laten aan de markt. Komen er echter meer mensen naar een ziekenhuis voor een behandeling dan afgesproken, dan gaat de deur van het ziekenhuis voor deze mensen op slot. Dan kost diezelfde marktwerking geld en dan wil men het reguleren. Dat reguleren zouden wij wel willen toepassen op het vakantieverkeer en het funvliegen. Voor weinig geld kun je twee weken naar de zon met een vliegtuig, of een korte stedentrip maken. Mensen gaan zelfs met vrienden of collega’s even snel heen en weer vliegen voor het vieren van een feestje. Waarom? Omdat het kan. Voor het geld hoef je het immers niet te laten en alternatieven zijn er niet.

Hoe zouden wij als GroenLinks Apeldoorn deze gekte willen reguleren? Als we nou eens beginnen met het stoppen van de uitbreiding van de vliegmogelijkheden. Dus Lelystad laten we gewoon dicht. En laten wij gelijktijdig investeringen doen in het internationale openbare vervoer. Nu al kun je voor een redelijk bedrag met de trein in het centrum van Londen worden afgezet of kun je vrij eenvoudig met de trein naar Berlijn. Het zou toch mooi zijn als we in Europa het heel gewoon zouden vinden dat wij met de trein ons betaalbaar, eenvoudig en snel kunnen verplaatsen.  Het openen van Lelystad zal echter geen positief effect hebben om investeringen in trein en bus te doen, het zal eerder belemmerend werken. Laten wij daarom deze markt reguleren door nee te zeggen tegen nog meer vakantievluchten. Dan komt die trein er vanzelf wel, laat dat maar aan de markt over.