Van de voorzitter - uitgangspunten

Afgelopen week is de MJB (MeerJarenBegroting) in de gemeenteraad behandeld. Een belangrijk jaarlijks ritueel, waarbij het echt ergens over gaat. Keuzes worden gemaakt over de besteding van heel veel geld en dit heeft zijn uitwerking op de uitvoering van taken op het gebied van zorg, milieu en andere belangrijke zaken voor de komende jaren. Belangrijk? Jazeker..... heel belangrijk.

En toch wil ik het hier niet over hebben. Want wat namelijk nog veel belangrijker is? Onze uitgangspunten! Uitgangspunten die een basis vormen voor onszelf en voor de komende generaties. Uitgangspunten die leidend dienen te zijn voor alle beslissingen die wij nemen voor vandaag en morgen en overmorgen.

Als GroenLinks kijken we ver vooruit en zien alle onderdelen en aspecten niet als zelfstandige eenheden maar als deel van het grote geheel. Circulariteit en inclusiviteit moeten zo vanzelfsprekend zijn dat we het hier eigenlijk helemaal niet meer over hebben maar dat deze begrippen leidend zijn bij al onze beslissingen. Helaas is het nog niet zo ver. Ik zie dat we nog veel werk hebben te verrichten, maar zie gelukkig lichtpuntjes. Lichtpuntjes die sommige mensen onbelangrijk vinden maar voor de GroenLinks beweging heel relevant zijn. En als ik dan naar Apeldoorn kijk zie ik dat er mooie stappen worden gezet.

Op de dag dat ik dit stuk schrijf, 16 november 2019, hebben we de (landelijke) intocht van Sinterklaas en Piet in Apeldoorn gevierd. Waarbij we de primeur hadden dat we eindelijk afscheid nemen van zwarte Piet, welke symbool staan voor exclusiviteit, apartheid en oude symboliek voor slavernij, en superioriteit van de blanke baas. En met Hollands cultureel erfgoed heeft het ook weinig te maken. Het is bijna grappig om partijen als Pegida en de extreem rechtse Volks-Unie te horen roepen dat wij onze cultuur moeten beschermen tegen invloeden uit Islamitische landen, en dat zij daarbij voorbij gaan aan de Turkse roots van Sinterklaas. En als iemand vindt dat ik het hier te scherp stel, dan blijft het nog altijd zo dat heel veel medelanders zich zeer gekwetst voelen door de uitvoering en positionering van de figuur Zwarte Piet! En waarom zou je dat willen? Het kinderfeest is veel leuker als iedereen zich welkom voelt en iedereen onderdeel van het feest is. Geen kind hecht aan de nep Zwarte Piet. Ik ben er trots op dat Apeldoorn deze primeur heeft.

Een ander punt waar ik trots op ben is dat wij in Apeldoorn waarschijnlijk de eerste Nederlandse vuurwerkvrije gemeente gaan worden. Natuur en mens winnen hier alleen maar bij. Al gaat ook hier volgens sommigen de Hollandse cultuur verloren. Ook het eerdere ballonnenverbod zie ik als een teken van bewustwording van het goed omgaan met onze natuur.

Door al deze ontwikkelingen kunnen we als GroenLinkser zeggen dat wij hieraan een bijdrage hebben geleverd , dat wij het gewoon niet meer pikten dat deze "culturele" onzin en milieuvervuiling door zouden gaan. Dit alles staat symbool voor een wijze van leven waarbij circulariteit en inclusiviteit uitgangspunt zijn voor al onze grote en kleine beslissingen, in de politiek en waar dan ook wij ons bevinden. En dat maakt het voor mij een groot goed.

Groet, Arjin Jans