Hoi! Mijn naam is Logan, nummer 14 op de kandidatenlijst. Naast GroenLinks kandidaat ben ik ook non-binair. Dit betekent dat ik me niet identificeer met de gender man of vrouw. Bij mijn geboorte is het vrouwelijk geslacht bij mij vastgesteld. Later ben ik erachter gekomen dat ik mij daar niet mee identificeer.  En hoe zit dat dan in mijn paspoort? Helaas kan ik niet via de “normale” weg mijn geslacht in mijn paspoort veranderen. Hierover schrijf ik dus nu deze blog!

Tsja, hoe moest ik dan mijn geslacht veranderen? Een rechtszaak is er voor nodig! Klinkt heel eng, maar is het helemaal niet.
Bij rechtszaken wordt vaak gedacht aan strafrecht, met moeilijke advocaten en lange straffen. Maar dit gaat over familierecht. Dit is het onderdeel van het recht dat zich bezighoudt met geboorte, huwelijk, echtscheiding en alle andere onderwerpen die met je familie en identiteit te maken hebben, zoals naamswijziging. Het is dus veel minder indrukwekkend dan het klinkt.

Mijn proces

Een klein berichtje vooraf: dit is mijn ervaring, deze ervaring kan voor iedereen verschillend zijn.
Waar ben ik begonnen? Ik ben als eerste op zoek gegaan naar een advocaat. Die ik ook heb gevonden. Samen zijn we de eerste stappen gaan zetten. Verzoekschrift, brief naar de rechter en dan wachten. Wachten totdat de geboortegemeente reageert. Dit klinkt waarschijnlijk allemaal heel moeilijk, maar ik ga alles stap voor stap uitleggen.

Verzoekschrift en brief naar de rechter
Als je een X in je paspoort wilt, moet je eerst beginnen met een ‘verzoekschrift’. Gelukkig hoefde ik dit niet zelf te doen, dit deed mijn advocaat voor me.
Het eerste deel is mijn persoonlijke verhaal, mijn motivatie om een X in mijn paspoort te krijgen. Dit was voor mij een A4 met mijn verhaal erop. Hoe ervaar ik non-binair zijn, hoe ben ik erachter gekomen dat ik non-binair ben, mijn coming-out. Dat soort dingen staat er bij mij in. Maar dat kan voor iedereen anders zijn. Net zoals iedereen non-binair zijn verschillend ervaart.
Het tweede deel is super juridisch, met veel moeilijke woorden waar ik zelf soms hélémaal niks van begreep. Gelukkig deed mijn advocaat dit deel, anders was ik er echt niet uit gekomen. Zelf mocht ik natuurlijk wel opmerking en aanvullingen op dit deel geven, dus ik had wel inspraak.

Dan de stukken naar de rechtbank sturen!
Dat is het eigenlijk. De stukken die ik samen met mijn advocaat heb geschreven gaan naar de rechtbank, met nog een paar andere dingen. Dit zijn hele formele dingen zoals mijn geboorteakte en een uittreksel van mijn BRP. Dit laatste is eigenlijk een bewijs dat ik de gemeente Apeldoorn woon.
Dan kan alles naar de rechtbank toe worden gestuurd. Nu…

Wachten, wachten en nog eens wachten
De rechtbank stuurt een brief naar je geboortegemeente, bij mij is dat Apeldoorn. Die moet dan reageren. In dit stadium zit ik nu. Gemeente Apeldoorn heeft namelijk nog niet gereageerd op de brief van de rechter.
Nu moet ik dus in de toekomst gaan kijken en spreek ik niet meer uit ervaring. Hierdoor kan het zijn dat ik een minder gedetailleerd verhaal vertel.
Nadat gemeente Apeldoorn heeft gereageerd, gaat de rechtbank beslissen of ze nog met me willen praten of niet. Als dit wel zo is moet ik nog langer wachten, omdat er eerst een datum ingepland moet worden. Hopelijk hoef ik niet bij de rechter te komen, dan zou ik veel sneller een X in mijn paspoort krijgen.
Nadat ik wel of niet met de rechter heb gepraat moet de rechter binnen 8 weken een uitspraak doen. Hierna volgt een wachtperiode van 3 maanden. In deze drie maanden hebben de gemeente en ik kans om in hoger beroep te gaan. Dit gebeurt eigenlijk nooit, omdat veel gemeentes het niet veel uitmaakt of iemand een X in hun paspoort heeft.
Als dit eindelijk allemaal gebeurd is kan ik mijn nieuwe paspoort ophalen!

Dan heb ik eindelijk een X in mijn paspoort!

Logan Klein Velderman

#GL #nr14