In onze voorjaars ALV heb ik beloofd om onze leden en achterban maandelijks een update vanuit de fractie te geven in nieuwsbriefvorm en/of filmpje.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat gemeenten te maken hebben met grote tekorten op het sociaal domein (jeugd en WMO).

Voor Apeldoorn betekent dit een tekort van ruim 19 miljoen euro op jeugd. Het houdt onze gemoederen bezig. Er zijn diverse PMA’s geweest met diverse insprekers, diverse contacten in het veld en met onze eigen achterban, we volgen natuurlijk ook de landelijke media. Ook hebben we een rondetafelgesprek gehad, georganiseerd door de gemeenteraad, waarin ervaringen opgehaald zijn van zowel zorgaanbieders, cliëntorganisaties en cliënten.

Eind maart kopte de Stentor: Het Rijk verdeelt zorggelden anders: Apeldoorn en Zwolle krijgen vele miljoenen minder. Apeldoorn krijgt fors minder budget voor de zorgtaken beschermd wonen, maatschappelijke opvang en WMO-ondersteuning. Apeldoorn krijgt bijna 26 miljoen euro minder. Zwolle eveneens is de planning. We hebben hiervoor contact gezocht met onze tweede Kamerfractie en op 24 mei heeft Danny een telefonisch overleg gepland staan met Corinne Ellemeet om dit onderwerp te bespreken. Onze fractie collega uit Zwolle zal ook aansluiten.

Op 25 april is er een update gepubliceerd van Danny over de woonagenda, waarin hij schrijft dat we blij zijn met deze woonagenda voor de komende vier jaar. De agenda past goed bij onze GroenLinks waarden en er is aandacht voor zowel ons groene als ons rode hart.

In januari stelde GroenLinks een schriftelijke vraag aan het college of de gemeente Apeldoorn in navolging van andere gemeenten - zo snel als mogelijk is – ballonnen oplaten te verbieden. Het antwoord liet wat langer dan gebruikelijk op zich wachten, maar dat vinden we niet zo erg, want het antwoord is de moeite waard. Het college heeft onderzoek verricht naar ballonoplatingen en mogelijke alternatieven en komt nu met het voorstel om een verbod op ballonoplatingen op te nemen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Het verbod zal ook gelden voor biologisch afbreekbare ballonnen, omdat uit onderzoek in samenwerking met OVIJ (Omgevingsdienst Veluwe IJssel) is gebleken dat deze ballonnen te langzaam afbreken.

Verder hebben we afgelopen maand veel ALV’s bezocht. Behalve onze eigen voorjaars ALV zijn er ook veel ALV’s van dorps- en wijkraden geweest waar de fractie goed vertegenwoordigd was, houden we ons nog bezig met zaken die voortvloeien uit de 2 sessies met de werkgroep houtrook, verdiepen we ons in de materie rond 5G, heeft zwerfvuil onze aandacht (GroenLinks is ook dit jaar met Partij voor de Dieren weer initiatiefnemer van de raadsbrede zwerfvuilopruimactie die zal plaatsvinden op 21 september Clean up day, dus noteer het alvast in je agenda) en we hebben nog wat ideeën rond inclusiviteit die we komende periode verder zullen uitwerken.

Ook leuk om te vermelden: intern organiseren we ook wel eens wat binnen de fractie, voor onze eigen ontwikkeling, om ons verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen en om een eigen stevige GroenLinks visie te vormen en hier ook iets mee te kunnen doen binnen de raad. Op maandag 6 mei hebben we een klein fractiedebat gevoerd met bijdrage van Thijs de la Court van het Klimaatverbond en Michael Boddeke van DeA. Onderwerpen waren: biomassa, zonnepanelen en windmolens. Het was een leerzame en waardevolle avond. We zullen de kennis even goed laten zakken en er ons voordeel mee doen.

Jullie zijn in grote lijnen weer op de hoogte van wat er speelt binnen de fractie. Ben je nieuwsgierig naar bepaalde onderwerpen of wil je graag ergens meer over weten, heb je suggesties, feedback of is er een onderwerp waarvan jij kennis hebt, waarmee graag wilt bijdragen aan de fractie of met ons over in gesprek wilt? Laat het ons dan weten. We staan altijd open voor suggesties en feedback.

Tot de volgende update!

Rachel Gasper-Rothengatter
Fractievoorzitter GroenLinks Apeldoorn