Hoe gaan we in Apeldoorn om met vuurwerkvrije zones?

De laatste jaren laait de discussie en het debat steeds vaker op: gaan we vuurwerk in bepaalde zones verbieden of niet? Of laten we het aan inwoners zelf over? En hoe dan? Zo veel mensen, zo veel wensen. Verschillende gemeenten zijn er ieder op eigen wijze mee bezig.

Gemeenten stellen vuurwerkvrije zone in

Steeds meer steden stellen vuurwerkvrije zones in. Zones waar vuurwerk afsteken verboden is. In een op de vijf gemeenten zijn vorig jaar al vuurwerkvrije zones ingesteld en de meeste daarvan doen dat dit jaar weer of breiden het aantal vuurwerkvrije zones uit. Plaatsen waar vuurwerk afsteken verboden wordt zijn vooral gebieden rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels en ook rond bejaardentehuizen en kinderboerderijen. 

NS en Prorail zien het liefst ook vuurwerkvrije zones rond het spoor. Vuurwerk op het spoor zorgt vaak voor veel schade, waardoor treinen kunnen uitvallen en het leidt tot schrik en afleiding bij machinisten. Vuurwerkoverlast op en rond het spoor neemt jaarlijks aanzienlijk toe. Ook gebieden rond asielzoekerscentra zijn voor sommige gemeenten vuurwerkvrij, zodat vluchtelingen zich niet een rotje schrikken van knallers of vuurpijlen. Sommige gemeenten hebben bepaald dat het hele centrum een vuurwerkvrije zone is. Een vuurwerkvrije zone betekent ook het verbod op vuurwerk in dat gebied handhaven.

Gemeenten experimenteren met vuurwerkvrije zones

Een flink aantal grote gemeenten experimenteert met vuurwerkvrije zones. Dat betekent dat zij vuurwerkvrije zones wel faciliteren, bijvoorbeeld door markeringsborden te leveren, maar niet handhaven. Inwoners kunnen dan zelf met elkaar bepalen of ze hun straat vuurwerkvrij willen houden of niet, vragen een markeringsbord aan bij de gemeente en zien er zelf samen op toe dat er geen vuurwerk in de straat afgestoken wordt.