Dinsdag 26 november 2024 kwamen we bij elkaar om te praten over een duurzame lokale economie.

Er waren twee discussietafels met Kees Posthumus en Cor Klein Heerenbrink als discussieleiders. Na korte inleidingen door Teun Wolters en deskundigen met kennis van de lokale situatie (Carla Fransen en Fokko Spoelstra), kwamen de deelnemers met interessante ideeën die mogelijk een plaats krijgen in het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks en PvdA

 

Bij de energievoorziening in Apeldoorn moet het gaan om een duurzame energievoorziening die voor alle Apeldoorners betrouwbaar en betaalbaar is. We hebben in Apeldoorn de energiecoöperatie deA als een belangrijk instrument in de opwek van duurzame energie. Er zijn al stevige stappen gezet op het gebied van een warmtenet. Diverse aanwezigen benadrukten dat de lokale overheid duidelijk en doortastend moet opereren bij het uitrollen van dit net. Een punt van discussie was waar windturbines zouden kunnen komen. Deze zijn nodig om de gestelde doelen te halen. Verschillende opties passeerden de revue, zoals plaatsing langs snelwegen of plaats reserveren voor de opwekking van windenergie door herschikking van gebieden bestemd voor pure natuur. Deze discussie heeft een vervolg nodig ten behoeve van een duidelijke richting. 

Themavond duurzame economie
Themavond duurzame economie

De circulaire economie speelt in Apeldoorn een belangrijke rol als een weg naar een duurzame lokale economie. Het is van belang in te zoomen op omvangrijke stofstromen. Die circulair maken zet de ‘meeste zoden aan de dijk’. Voor bedrijven betekent dit innovatie die tot stand komt in samenwerking met verschillende lokale partijen. Er zit een duidelijk collectief element in. Er werd ook stilgestaan bij duurzaam bouwen, wat betekent dat steeds meer bouwmaterialen uit de gebouwde omgeving komen op basis van hergebruik en recycling. Tevens is er de deeleconomie, waaraan individuele burgers actief kunnen deelnemen. In plaats van nieuwe spullen te kopen, kun je via bepaalde platforms een oproep doen, bijvoorbeeld vragen om een bakvorm om cake te bakken. Het gaat erom dat producten beter benut worden en langer meegaan. De lokale overheid heeft in veel gevallen een belangrijke rol in het circulair maken van de economie. Maar, het moet wel gaan om samenwerking; samen kun je veel voor elkaar krijgen. Ook is circulair inkopen van belang, niet in het minst door de lokale overheid. 

Zo kwamen er nog meer interessante punten naar voren die mogelijk tot de speerpunten van GroenLinks-PvdA gaan behoren. De avond was een geanimeerde en positieve dialoog tussen leden van beide partijen. De gekozen formule sprak de aanwezigen aan. Voor herhaling vatbaar dus, maar dan met andere thema’s op de agenda.  

Themavond duurzame economie