Tijdens Prinsjesdag – dinsdag 17 september 2024 – heeft het kabinet diverse plannen aangekondigd, waaronder plannen met betrekking tot migratie. PvdA Apeldoorn en GroenLinks Apeldoorn maken zich ernstige zorgen over deze ontwikkelingen. We kennen het college van Apeldoorn als daadkrachtig en mensgericht, vooral als het gaat om de opvang van mensen in nood. Dit hebben we gezien bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen en het opzetten van noodvoorzieningen voor andere vluchtelingen.

Het besluit om te stoppen met de spreidingswet – zoals aangekondigd op Prinsjesdag – zal niet alleen andere gemeenten, maar vooral ook de mensen die opvang nodig hebben, in een lastige positie brengen. Wat ons betreft heeft dit besluit bovendien negatieve gevolgen voor het draagvlak in Nederland, dat op het gebied van migratie al onder druk staat. Daarom stelden wij de volgende actualiteitsvragen aan het college tijdens de Raadsvergadering van 19 september 2024:

1. Hoe beoordeelt het college de plannen van het kabinet rondom migratie, en specifiek het stoppen met de spreidingswet?
2. Op welke wijze zal het college zich uitspreken richting het kabinet en/of de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de belangen van kwetsbare groepen en de menselijke maat te verdedigen in Apeldoorn?
3. Is het college bereid om, ondanks de kabinetsplannen, vast te houden aan de menselijke maat als uitgangspunt bij de opvang van vluchtelingen, ook als dit indruist tegen het landelijke beleid?

In antwoord op bovenstaande vragen gaf het college aan zich aan de huidige wetgeving te houden: de spreidingswet is nu nog van kracht. We hadden graag een iets uitgesprokener standpunt gehoord en zullen actief blijven volgen welke keuzes gemaakt worden in dit ‘dossier’ in de toekomst.

Rik Doljé, PvdA Apeldoorn
Ellen Soorsma, GroenLinks Apeldoorn