De horeca-ondernemers hebben het zwaar. We kunnen ze helpen door producten bij ze te kopen of af te halen. Maar, zeker als GroenLinkser wil je geen (extra) schade toebrengen aan het milieu.

Wat kun je zelf doen? Er zijn restaurants waar klanten hun eigen pannetje of bakje mogen meebrengen om te laten vullen. Of je kiest voor een restaurant dat de maaltijden bezorgt in bijvoorbeeld tiffins (metalen bakjes). Die na afloop weer bij je thuis worden opgehaald. De Stadsboerin in Doetinchem werkt op deze manier. Informeer vooraf wat er kan bij het restaurant waar jij iets wilt bestellen.

Als je gaat afhalen, neem dan je eigen boodschappentas mee.
Als je toch plastic bakjes krijgt, was deze dan na gebruik af en gun ze een tweede leven. Of gebruik ze voor de volgende keer dat je gaat afhalen. Dat scheelt weer 2 of meer nieuwe bakjes.

De horeca-ondernemers zouden zich ook moeten inzetten om te zoeken naar alternatieven voor plastic. Ze kunnen onderzoeken of ze een samenwerking kunnen aangaan met een bedrijf dat verpakkingen collecteert, reinigt en hergebruikt voor een volgende bestelling. Het mooie is dat ondernemers elkaar kunnen helpen. Mocht er onverhoopt toch een ondernemer failliet gaan, dan is het zinvol om te kijken naar andere verdienmodellen, bijvoorbeeld het lokaal verbouwen van groenten, fruit en kruiden; een ophaal- en bezorgdienst van bakjes en pannetjes opzetten. Wie weet welke mooie initiatieven er nog meer kunnen ontstaan.

Wil je iets doen aan de hoeveelheid plastic afval op dit terrein, teken dan bijgaande Petitie.

Wil je tips voor een duurzamer leven, kijk dan eens op de website en facebookpagina van Zero Waste Nederland.

NB: via zero/less waste Nederland zijn raamstickers verkrijgbaar waarmee een ondernemer kan aangeven dat klanten met eigen bakjes/tasjes welkom zijn.

https://zerowastenederland.nl/

https://actie.degoedezaak.org/petitions/geen-plastic-bakjes-meer-bij-afhaalrestaurants?source=facebook-share-button&time=1603292506&utm