Sinds 2015 woon ik in Apeldoorn in een twee-onder-een-kap woning. De cv ketel en mechanische ventilatie was oud en toe aan een grondige beurt. Of toch een nieuwe die zuiniger is? Dit blog gaat over de zoektocht en keuzes die ik heb gemaakt, om mij prettig te voelen in mijn huis.

CV-installatie
Zoals gezegd, een zoektocht om de beste keuze te maken. Een energiecoach van deA, diverse specialistische bedrijven, lokale installateurs en vele websites verder voelde ik mij al bijna een specialist. Terwijl ik een consument wil zijn, die enkele wensen heeft voor het prettig wonen in zijn huis. Er is nog wel een wereld te winnen aan voorlichting aan consumenten.

Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt om de cv-ketel + mechanische ventilatie te vernieuwen. Aanvullend heb ik gekozen voor twee verduurzamings-voorzieningen, namelijk een hybride warmtepomp (besparing van gas) en zonnepanelen. Met deze maatregelen kan het huis weer 15 jaar verder en wek ik stroom op om de warmtepomp te laten werken. Daarmee bespaar ik ruim 40% van het gasverbruik.

En het allerbelangrijkste: ik heb een prettig gevoel, het is een heerlijk leefklimaat in het huis.
En voor de critici: overlast van de hybride warmtepomp is heel beperkt. Geluidsoverlast van de doorgaande weg is groter dan de overlast van de warmtepomp.

Groen sedumdak
Bovenstaande resultaat is in twee maanden gerealiseerd. Naast de technische maatregelen van verduurzaming heb ik een meer ‘leuke’ isolatiemaatregel getroffen. Mijn serre en bijkeuken hebben een plat dak. Ik wilde óf het regenwater opvangen voor gebruik in de tuin óf het regenwater langer vasthouden via een groen dak. Bij de laatste maatregel is een bijkomend voordeel, dat het dak goed geïsoleerd wordt.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een goede isolatie van het dak via een sedum groendak. Het leuke aan deze oplossing is, dat ik tijdens het tandenpoetsen uitkijk op een groen dak, waar de vogeltjes een heerlijke speeltuin hebben.

Ik heb nagedacht of ik bij dit hele verhaal ook de investeringen zal opnemen. ‘Wat is de terugverdientijd?’ is een veel voorkomende vraag bij dit onderwerp. Wat is de terugverdientijd bij de aanschaf van een elektrische fiets of van een nieuwe jas? Voor geïnteresseerden over investeringen en besparingen in geld, ik hoor graag uw vragen.

Liever GroenLinks
GroenLinks is uiteraard voor verduurzaming en schone energie, ook binnen de grenzen van de gemeente. Wij willen dat iedereen in Apeldoorn gebruik kan maken van schone, lokale energie. Van goede isolatie tot duurzaam opwekken en gebruiken. Daken van huizen kunnen gebruikt worden voor zonnepanelen, maar ook daken van scholen en bedrijfsgebouwen.

Ewald te Koppele
#gl #nr7

 

sedum dak