Life-changing moment
Ruim 15 jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Een “life-changing moment”, voor mij èn voor mijn man natuurlijk. Naast de bekende dingen zoals je kwetsbaar voelen, de slapeloze nachten, het niet meer zomaar weg kunnen gaan, de liefdesband met je kind, veranderde er meer. Al tijdens de zwangerschap gaf ik aan dat ik graag vier dagen wilde gaan werken. Mijn man vond dit eigenlijk niet meer dan normaal en zou ook vier dagen gaan werken. Op zich niks spannends, zou je denken. Maar niets is minder waar!

Luizenbaantje
Zijn toenmalige werkgever vond het maar vreemd. Een man die vier dagen werkt? Dat is gek, je hebt toch een vrouw? Velen vroegen zich af hoe ik dat allemaal deed. En of ik wel goed voor mijn kinderen kon zorgen en of het wel goed met ze zou gaan. Want drie dagen naar de crèche is toch te veel? En mijn man hoorde jaren wat voor luizenbaantje hij wel niet had. Want een man die vier dagen werkt doet maar half mee, blijkbaar. 

Kansenongelijkheid
In aanloop naar internationale vrouwendag heb ik er weer meer over gelezen. En ik schrik ervan dat het nog steeds aan de orde van de dag is. Het thema dit jaar is: Solidariteit.
Specifiek de oproep aan mannen om solidair te zijn, om mee te doen, om een rol te pakken in het bevorderen van emancipatie. Emancipatie van de vrouw, maar dus ook die van de man. Ik vind het ongelooflijk dat in sommige branches mannen nog steeds niet parttime mogen werken. Dat mannen en vrouwen op zoveel plekken nog ongelijk behandeld worden. Dat het voor je kansen én je salariswaarde blijkbaar nog steeds uitmaakt of je als jongen of als meisje geboren wordt. Waar ik als tienermeisje al bezig was met die ongelijkheid, moet dit in 2022 nog steeds aangekaart worden. 

Gebruik je stem!
Gelukkig kunnen we hier met elkaar echt wat aan veranderen. Want dat is nodig, dat is NU nodig. Naast dat we met elkaar, vrouwen, mannen en non-binaire personen, hier aandacht voor vragen en samen werken aan een gelijkwaardige samenleving voor iedereen, is ook de overheid aan zet. Daarom is het van belang om gebruik te maken van je stem. Jouw stem kan een groot verschil maken in het verkleinen van kansenongelijkheid. Dus stem op 16 maart en stem bewust!

Dan hoop ik dat als wellicht mijn kinderen weer kinderen krijgen, het heel normaal is dat zij allebei minder willen gaan werken. Dat zorgtaken, salarisschalen en carrièrekansen niet meer afhankelijk zijn van je geslacht.

Dieuwke de Boer
#4