Donderdag 2 november stond in de politieke markt de bespreking van de meerjarenprogrammabegroting (MPB) op de agenda. Wij zijn blij met deze groene begroting.

Warmtenet
In het bijzonder zijn we blij met de bedragen die zijn opgenomen voor het warmtenet in Kerschoten. Tenslotte is dit een van onze grote uitdagingen; hoe kunnen we wijken verwarmen zonder gas. En in dit geval kan dat met de rioolzuiveringsinstallatie die er vlakbij zit. Nu gaat al dat verwarmde water zo de IJssel in. Zonde!

Bouwen met oog voor het klimaat en de natuur
Verder wordt er flink geïnvesteerd in natuur inclusief en klimaat adaptief bouwen. Er zijn veel woningbouwplannen. Heel nodig! En het mooie is dat dit college investeert in een fonds waaruit ontwikkelaars hiervoor een bijdrage kunnen ontvangen. Bij veel woningbouw projecten wordt bij geldtekort als eerste bezuinigd op wadi’s, groene daken enzovoort. Zonde en duur als je achteraf bijvoorbeeld hittestressmaatregelen moet nemen.

Armoedeaanvalsplan
Helaas is armoede toegenomen, ook in Apeldoorn. Gelukkig zet deze begroting actief in om dit aan te pakken. Onder andere met het armoedeaanvalsplan. De acties komen bovenop wat wij in Apeldoorn al doen. En ook bovenop wat het Rijk doet met de energietoeslag bijvoorbeeld. De extra inzet is hard nodig omdat we in een ‘verzameling van crises’ zitten. Een groeiende groep mensen, óók werkenden, heeft grote moeite om rond te komen met hun inkomen. In Apeldoorn is het gelukkig de trend dat armoede en energiebesparende maatregelen samen worden opgepakt. Dit moet namelijk voor iedereen betaalbaar zijn.

Wens
Hebben we dan nog wat te wensen over?

Natuurlijk! Bijvoorbeeld een warmterotonde. Deze kan ervoor zorgen dat we meer wijken kunnen aansluiten.

En er komt begin volgend jaar een nieuwe cultuurnota uit waar we erg benieuwd naar zijn. Cultuur is een belangrijk onderdeel van een samenleving, dus wij willen graag een divers aanbod van cultuur in Apeldoorn en dorpen. Natuurlijk blijft ook onderwijs een aandachtspunt. Graag zouden wij in gesprek willen over de Brede School. Ook houden wij aandacht voor de instroom van de nieuwkomers. Zodat zij op een goede en menswaardige manier ontvangen en begeleidt worden in Apeldoorn.

 

Hartelijke groet,

Ellen Soorsma

Fractievoorzitter GroenLinks Apeldoorn

 

Ben je nieuwsgierig geworden? De MPB vind je hier: https://apeldoorn.begroting-2024.nl/