Waarom gaat GroenLinks huis-aan-huis?

We gaan huis-aan-huis omdat het een belangrijke, leuke en effectieve manier is van campagne voeren. Direct kiezerscontact is een intensieve, maar efficiënte manier van campagne voeren. Direct kiezerscontact houdt in dat er één op één contact is tussen een kiezer en een campaigner. Bovendien laten we met een huis-aan-huis campagne zien dat GroenLinks ook buiten verkiezingstijd graag contact heeft met kiezers en wil horen wat er speelt in het land. We maken onze beweging zichtbaar voor mensen aan de deur, voorbijgangers en social media gebruikers.

Hoe werkt zo'n gesprek?

Het is erg makkelijk om een gesprek aan te gaan. Aan de hand van een paar basisvragen kan je zo een gesprek starten. Goede, brede en algemene vragen zijn bijvoorbeeld: "Wat vind je belangrijk in je buurt?" "Wat vind je fijn aan hier wonen en wat kan er beter?" Wat belangrijk is om te weten, is dat je geen robot bent die een lijst afwerkt. Je moet gewoon even op zoek naar een haakje en vervolgens een goed gesprek hebben.

Heeft het wel zin?

Uit data van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen blijkt dat in wijken waar vrijwilligers langs de deuren gingen het stempercentage voor GroenLinks steeg met 2 tot 3 procentpunten. In wijken waar GroenLinks al groot was is dit effect nog sterker, namelijk 6 tot 7 procentpunten.

Wat doen we met de verhalen die mensen ons vertellen?

We zorgen ervoor dat de verhalen (en eventuele zorgen) goed vastgelegd worden en bij het juiste gemeenteraadslid uitkomen. Als mensen met ons in contact willen blijven, vragen we om hun contactgegevens en zetten we deze ook door. Huis-aan-huis gaan is een belangrijke manier om input te verzamelen voor de gemeenteraad.

Is het niet eng?

Nee. Het is natuurlijk niet raar om het de eerste keer spannend te vinden. Je weet immers niet wie er de deur open doet nadat je hebt aangebeld. Echter blijkt uit ervaring dat vervelende gesprekken een extreem hoge uitzondering zijn. De meeste mensen voeren graag een gesprek over wat ze belangrijk vinden. Mensen praten nou eenmaal graag over zichzelf. Als mensen geen interesse hebben in GroenLinks of geen tijd hebben voor een gesprek, geven ze dat eigenlijk altijd heel beleefd aan.

Ik ben geen politieke junkie. Is dat een probleem?

Absoluut niet! Je hoeft niet persé op de hoogte te zijn van alle recente politieke ontwikkelingen of alle standpunten van GroenLinks. Je bent geen standpuntenrobot. We doen dit ook niet om mensen te overtuigen, maar om naar mensen te luisteren. In zo'n gesprek communiceer je vanuit (jouw eigen) waarden en die kan je nooit mis hebben.

Wanneer kan ik meedoen?

Klik hier op de agenda om te zien wanneer we de eerstvolgende campagnedag organiseren.

Doe je mee? 🏡🏠🏡🏠🏡

Als je je wil aanmelden of eerst meer informatie wil, stuur dan een mail naar campagneteam@groenlinksapeldoorn.nl, dan nemen wij contact met je op!

Informatie over huis-aan-huizen Afspelen op YouTube