Vuurwerk

Eindelijk was het zover: Apeldoorn zou de stappen gaan zetten om vanaf 2020 het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden. Jarenlang heeft GroenLinks Apeldoorn, samen met andere partijen, zich hiervoor ingezet en vol trots kregen wij de meerderheid in de raad mee. Ook de opiniepeilingen lieten zien dat de meerderheid van ons land klaar was met het vuurwerk. Geen rommel meer op straat en tussen het groen, frisse en gezonde lucht voor iedereen, geen angstige dieren. Mens, dier en milieu: alleen maar winnaars.

 

Enkele mensen uit de raad hebben de koppen bij elkaar gestoken om na te denken over een feestelijk alternatief om oud en nieuw in onze gemeente te vieren. Dat wilden zij niet alleen en daarom zou er onder andere samengewerkt gaan worden met scholen, om leerlingen mee te laten denken. Ook zouden zij in gesprek gaan met betrokkenen zoals de vuurwerkhandelaren, om te kijken welke ideeën er zijn om oud en nieuw feestelijk te vieren. Het jaarlijkse aftelfeest op het Marktplein is een voorbeeld van hoe dat zou kunnen. Om ons heen komen er steeds meer voorbeelden van goede alternatieven.

 

Helaas is het in deze bijzondere tijd echter niet mogelijk om deze bijeenkomsten goed te organiseren. En dus kunnen we niet verder gaan met het bedenken van hoe we de jaarwisseling met elkaar gaan vieren. Na de Covid-19 crisis zal de draad zeker weer opgepakt gaan worden en zal er met veel enthousiasme nagedacht gaan worden over de viering van 2021/2022.

 

Dit jaar zullen wij gaan uitluiden volgens de landelijke regels. Dat wil zeggen: geen knalvuurwerk en geen vuurpijlen. Dat zien we dan maar als een eerste stap in de goede richting. In ieder geval zullen wij de aandacht bij het onderwerp houden en zal gezien de meerderheid in de gemeenteraad het zeker niet van de agenda verdwijnen.